top of page
  • Foto van schrijvermoestuin de heerlijkheid

Hoe we ons hebben voorbereid op een nieuw moestuinjaar

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2023

In januari en februari hebben we in de tuin voorbereidingen getroffen zodat we tijdens de eerste cursus in maart een vliegende start kunnen maken.

Met een woelvork maken we de grond luchtig
Met een woelvork maken we de grond luchtig

We hebben vorig cursusseizoen afgesloten met het bedekken van alle bedden met plantresten, paardenmest, stro, compost en bladeren. Dit zogenaamde 'mulchen' werkt als beschermlaag bij sterke regen en koude temperaturen, en zorgt ervoor dat de grond rul blijft. Op deze foto zie je hoe het eruit zag eind november:

De moestuin eind november: alle bedden bedekt met een mulchlaag
De moestuin eind november: alle bedden bedekt met een mulchlaag

Vanaf half januari zijn we wekelijks op Berkenrode aan de slag gegaan met vrijwilligers van Leyduin om het land voor te bereiden. We hebben een deel van de grond omgewoeld, de groenbemester ingewerkt, kweekgras weggehaald, palen geplaatst voor peulen en alle bedden uitgemeten. Ook hebben we een bak gemaakt van wilgentakken en die gevuld met paardenmest en stro. De dampen kwamen er vanaf. Dit wordt ons hotbed: een verhoogd, warm bed waarin we onze opbrengst een paar weken kunnen vervroegen. De temperatuur van de mestberg kan enorm oplopen. We dekken het af met een flinke laag compost waarin we kunnen telen.

Aan de slag met ons hotbed, gemaakt van wilgentakken
Aan de slag met ons hotbed, gemaakt van wilgentakken

In een volgende post vertellen we meer over ons hotbed. Eind februari week hebben we bovendien de dikste mulchlagen van het land gehaald om de aarde te laten opwarmen.


We verkiezen mulchen boven traditionele grondbewerking als ploegen of spitten. In de gangbare landbouw worden akkers jaarlijks flink bewerkt.


Het nadeel van intensieve grondbewerking is dat je de bodemstructuur afbreekt, en dat je wortelonkruiden als kweekgras verder verspreidt. Op de lange termijn kun je de bodem beter met rust laten, en het bodemleven zijn werk laten doen.


Vorig jaar hebben we (oppervlakkig) gefreesd, omdat de grond verwaarloosd was. We werken nu met vaste bedden die we goed onderhouden en voeden.


Zo kunnen we veel gewassen uit de grond halen. Maar wie wat haalt, moet ook wat brengen... Daarom geven we de bodem veel aandacht.

Moestuin de heerlijkheid in 2023 Benieuwd naar de cursus in 2023? Hier vind je alle informatie.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page