top of page
  • Foto van schrijvermoestuin de heerlijkheid

Gelukkig hebben we de foto's nog: de moestuin in 2022

Bijgewerkt op: 29 dec. 2022

We hebben best wat voor elkaar gekregen in ons eerste seizoen. Met deze foto's blikken we terug.

Op totaal 48 bedden telen we 45 groentegewassen en zo'n 20 soorten bloemen. Met elkaar rijden we kruiwagens vol compost en houtsnippers uit, steken we gras af, ontginnen we een nieuw stuk en graven we een geul uit. Het is het allemaal waard.

Dank aan de enthousiaste cursisten, die in negen maanden een hechte groep vormen. Het seizoen is voorbij gevlogen, maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Maart: leeg canvas 🎨

In maart begint de tuin als een leeg canvas: klaar om bedden aan te leggen en compost op uit te rijden. Deze stralende foto is van de tweede week. We hebben een maand prachtig weer, waarin we bergen werk kunnen verzetten. We leggen alle bedden aan, met ruim 150 kruiwagens groencompost. Op de paden gaan houtsnippers.

April: ineens winter ❄️

En als je het niet meer verwacht, wordt het ineens winter: een dik pak sneeuw bedekt het hele landgoed. We kunnen alleen wat compost verplaatsen en zandzakken vullen, en moeten de weken erna hard aan de bak om alle bedden ingezaaid en volgeplant te krijgen.

Mei: de tuin begint te geven 🙌

Alles groeit en begint te bloeien, in mei gaat de tuin voor het eerst geven: radijsjes, meiraap, spinazie, sla, kruiden, lente-ui, prei en koolrabi. Het is een prachtige maand, waarin we langzaam een hechte groep worden en ook genieten van het resultaat van onze noeste arbeid. Achterin de tuin veranderen we een verwaarloosde stuk in een bloemenperk. Juni: goedgevulde tassen 🍅

In juni staan alle tomatenplanten erin, worden de laatste bonen opgekweekt en is de tuin vol: alle bedden zijn bedekt of alweer toe aan een tweede teelt. Hier bouwt een groepje aan een constructie voor de sperziebonen. Het oogsten begint nu echt: we gaan met goedgevulde tassen naar huis.

Juli: alles bloeit en groeit 🌸

Wat groeit alles voorspoedig: we halen de eerste aardappelen uit de grond, blijven maar komkommer en courgette plukken, maar eten ons buikje ook rond aan tuinbonen. En we hebben plezier van onze bloemen. Een groepsfoto op een zonnige julidag.

Augustus: overvloed 🤰

Er is groente in overvloed: sperziebonen, snijbonen, bieten, wortels, aardappelen, courgettes en ook de tomaten geven een goede opbrengst. We maken de groente in tijdens een inmaakworkshop.

September: Indian summer ☀️

Begin september lopen we nog in T-shirt en korte broek over de tuin, en lijkt er geen einde aan het seizoen te komen: kruiwagens en kratten vol groente komen uit de tuin, zelfs nog tomaten. Half september begint het te regenen, en moeten we de tomatenplanten weghalen.

Oktober: herfst 🍂

Het weer wordt wisselvalliger, en gelukkig kan de kas dienen als schuilplaats. Maar meestal is het weer prima, en kunnen we nog genoeg doen. We halen pompoenen en eerste aardpeer uit de tuin en storten ons op koolgewassen, en de laatste rucola.

November: mulchen 🍁

We sluiten af: waar de tuin begon als een leeg canvas, lijkt het aan het einde van het seizoen meer op een kleurenpalet dankzij de zorgvuldig bedekte bedden. De tuin kan rustig de winter in. Moestuin de heerlijkheid in 2023 Benieuwd naar de cursus in 2023? Hier vind je alle informatie.

302 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page