top of page
Zoeken

Speel nu ook Onkruidbingo

  • Foto van schrijver: moestuin de heerlijkheid
    moestuin de heerlijkheid
  • 14 apr
  • 3 minuten om te lezen

Wist je dat veel ‘onkruiden’ eetbaar zijn? Met ons spel Onkruidbingo leer je deze planten ineens heel anders te bekijken.


Onkruid, gek kun je ervan worden. We schofellen en wieden ons een ongeluk om onze groentes te laten groeien. Maar veel van die ‘ongewenste’ planten hebben een functie — en sommige zijn nog eetbaar ook.


Een onnatuurlijke bezigheid

Eigenlijk is moestuinieren een onnatuurlijke bezigheid. We slepen plantgoed aan, zaaien netjes in rijtjes, maken bedden ‘schoon’ door te wieden en oogsten planten voordat ze helemaal volgroeid zijn: dat noemen we ‘doorschieten’ – iets wat in de natuur niet bestaat.


We halen het onkruid weg, omdat het concurreert met onze groente. En omdat we graag controle houden. Onkruid is de juiste plant op de verkeerde plaats, wordt ook wel gezegd. Voor een tuinder dan.


In werkelijkheid zijn het pioniers: ze springen bij waar de bodem kaal of verstoord is. Ze bedekken de grond, maken snel biomassa en voeden het bodemleven. Sommige helpen zelfs de bodem herstellen – door stikstof af te voeren of mineralen naar boven te halen.


Met ons spel Onkruidbingo ontdek je op een speelse manier welke onkruiden in de tuin eetbaar zijn. Dit zijn de eetbare onkruiden: Je gaat op zoek naar de volgende eetbare onkruiden: Brandnetel

Vol eiwitten, ijzer en mineralen. Jong blad is perfect voor soep, thee, of gestoofd als spinazie. Laat het even verwelken of koken om de prik weg te nemen.


Vogelmuur (muur)

Lekkere, malse wilde groente. De smaak is licht en fris. Je kunt zowel de bladeren als stelen eten — in salade, stamppot, soep of een groentetaart.


Paardenbloem

Het blad is bitter, maar werkt reinigend. Jonge blaadjes zijn lekker in salade. Van de bloemen maak je siroop of gelei — ook wel armelui’s honing genoemd.


Madeliefje

Zowel het blad als de bloemen zijn eetbaar. Leuk en fris in salades of voor in de thee.


Hondsdraf

Aromatisch kruid, vooral geschikt voor thee. Let op: niet iedereen verdraagt het even goed, dus begin met kleine hoeveelheden.


Zevenblad

Tuindersverdriet, maar culinair geluk. Jonge blaadjes smaken beetje naar peterselie. Rauw eten, koken als spinazie of pesto van maken.


Heermoes

Alleen jonge, onvertakte scheuten eten. Vergelijkbaar met asperges, maar lastig te verzamelen en wees zeker van de soort (niet alle soorten zijn veilig). Eet met mate.


Weegbree (smalle of grote)

Werkt ontstekingsremmend. Je kunt de jonge blaadjes rauw eten als sla of kort stoven. Ook geschikt voor in smoothies.


Rode en witte klaver

Rijk aan eiwitten en mineralen. Jonge blad kruidig als rucola. Bloemen van rode klaver smaken honingzoet.


Kleefkruid

Rijk aan chlorofyl, wat weer ontstekingsremmend zou werken. De jonge topjes zijn eetbaar, bijv. in soep of als thee. Niet rauw in grote hoeveelheden eten.


Dovenetel

Lijkt op brandnetel maar prikt niet. Zowel de witte als paarse bloemen zijn eetbaar en lichtzoet van smaak. Heerlijk als decoratie of in kruidenthee.


Ridderzuring

Jong blad, voor soep, salade of als spinazie. Smaakt zuur! Pas op: bevat oxaalzuur, dus niet te veel van eten.

Dus voordat je het volgende onkruid wegrukt, vraag je dan eens af: wat komt deze plant me eigenlijk vertellen? Wat kan ik ermee: in de tuin, op de composthoop of in je pan?

Wil jij het spel ook spelen?

Ga dan naar onze Instagram-post en laat “Bingo!” achter. Je ontvangt dan gratis de bingokaart + info over eetbare onkruiden.




 
 
 

Comentários


  • alt.text.label.Instagram
  • Facebook
  • TikTok

©2025 moestuin de heerlijkheid

bottom of page